Läs senare

Ämnena – och tidningen – som väcker känslor

av Helena Reistad
04 Sep 2017
04 Sep 2017

 

När jag blev chefredaktör för Origo för åtta år sedan visste jag inte riktigt vad jag gav mig in på. Jag tyckte mest att det skulle bli väldigt spännande.

Därför blev jag så överraskad av att Origo väckte sådana starka känslor. Många läsare berättade hur mycket de gillade tidningen, vilket ju var otroligt roligt. Men många utanför läsekretsen hade nästan skräckkänslor inför våra ämnen. ”Jag är verkligen ingen mattemänniska!” eller ”oj, så svårt!” har vi redaktionsmedlemmar fått höra otaliga gånger. Och under årens lopp har jag mött många skribenter och illustratörer som blivit näst intill blockerade bara av tanken på att skriva om eller  illustrera dessa skolämnen.

Själv upptäckte jag däremot snabbt att Origo var oväntat rolig och tacksam att jobba med. Det händer helt enkelt så mycket spännande och intressant inom dessa ämnen och det går att göra så mycket kul. Dessutom finns det mycket som är tacksamt att skildra i bild, och det gillar ju vi!

När kritiken mot lärarna och skolan har varit som mest högljudd, har jag alltid haft en annan bild. För jag har ju sett alla kloka och kunniga lärare som brinner för sina elever och sina ämnen – och som verkligen också kan förmedla det. Och väldigt ofta har jag känt mig djupt ödmjuk och tacksam för alla lärare som så generöst släpper in oss i sin vardag.

Den tacksamheten känner jag extra mycket nu, när jag har gjort mitt sista nummer av Origo. Från och med 15 september hittar ni mig som förlagschef på Lärarförlaget, ett dotterbolag till Lärarförbundet och med nära band till tidningarna. Där ser jag fram emot en fortsatt dialog med er läsare. Tack för den här tiden!

ur Lärarförbundets Magasin