Läs senare

Enkelt och gratis att jobba i molnet

Glöm Office-paketet! Om du kör kontorsprogrammen via nätet i stället blir det lättare att samarbeta med kollegorna – utan att det kostar en krona.

05 Sep 2016
Enkelt och gratis att jobba i molnet
Illustration: Spektra

Kontorspaket som Microsoft Office har länge varit ett måste på våra datorer. Ända sedan de första datorerna flyttade in på våra skrivbord har vi gjort texter i Word, uträkningar i Excel och presentationer i Powerpoint.

Men i dag är allt annorlunda. Våra traditionella kontorsprogram har fått konkurrens av smarta tjänster i ”molnet”. Den mest kända är Google Drive, men även Microsoft och Apple har populära varianter.

Molnet handlar om att programmen flyttar bort från den egna datorn och ut på internet. I stället för att installera något på hårddisken surfar du till en webbsida och loggar in på ditt personliga konto. Här hittar du alla filer som du har skapat, och här finns verktyg för att redigera dem.

Nätets kontorsprogram ser ut som Microsoft Office. De är uppbyggda på samma sätt och har samma funktioner som Word, Excel och Powerpoint – även om de är mer nedskalade.

Poängen är att du slipper betala för ett dyrt datorprogram och att du kommer åt dina dokument oavsett var du befinner dig. Det spelar ingen roll om du är hemma, på skolan eller på utlandssemester. Så länge du har tillgång till internet kommer du åt dina dokument.

Det spelar inte heller någon roll om du använder dator, surfplatta eller mobiltelefon. Det finns appar för alla mobila enheter.

Molnprogrammen ger också helt nya möjligheter att jobba tillsammans med andra. Det här kan exempelvis vara bra för kollegor som ska skapa gemensamma övningsuppgifter, adresslistor eller lektionspresentationer.

Om ni använder ett konventionellt kontorsprogram måste ni skicka runt filerna, vilket ofta kan bli ganska rörigt. Ligger dokumenten i stället i exempelvis Google Drive arbetar alla i samma dokument.

Ni behöver inte vara rädda att någon ska göra något dumt. Med hjälp av funktionen versionshantering kan vi enkelt ångra misslyckade förändringar.

Det går förstås också att dela de färdiga dokumenten. På så sätt kan du enkelt ge eleverna tillgång till dina presentationer eller instruktioner i digital form.

Nätets molntjänster är gratis, men det är viktigt att komma ihåg att företagen förstås har ett syfte. Det handlar bland annat om att samla ihop information för att på så sätt kunna exponera dig för reklam.

Appels appar

Stava rätt!

Stavas det ”parallell” eller ”paralel”? Och är ”data” singular eller plural? Man behöver inte vara svensklärare för att brottas med sådana frågor – men lyckligtvis finns svaret på nära håll. Svenska Akademiens ordlista finns sedan en tid som app. Du har med andra ord alltid lösningen på dina språkproblem på behändigt avstånd i mobilen eller surfplattan.

Appen SAOL är gratis och finns för Android, Iphone och Ipad. Du kan också söka via webb-
läsaren genom att surfa till www.saol.se.

1Surfa till drive.google.com och klicka på Öppna Drive. Logga in med din Gmail-adress. Om du inte har någon klickar du på Skapa konto och fyller i den information som efterfrågas.

2När du har loggat in på Google Drive visas alla dokument som du har skapat, och du klickar för att öppna dem. Du kan skapa ett nytt dokument genom att klicka på Nytt och välja om det ska vara ett ordbehandlings-, kalkylblads- eller presentationsdokument. Här kan du även skapa mappar för att hålla ordning på dina dokument.

3När du är inne i ett dokument så har du menyer och knappar för alla funktioner, precis som i Word, Excel och Powerpoint. Du behöver dock inte tänka på att spara. Det sker hela tiden automatiskt.

4Du kan bjuda in andra att jobba tillsammans med dig genom att välja Arkiv, Dela. Fyll i deras mejladresser och välj Får redigera. För att detaljstyra vad de ska få tillstånd att göra klickar du på Avancerat.

5Om du snabbt vill dela dokumentet klickar du på Hämta länk som kan delas. Välj Kopiera länk så kan du använda den i valfritt program. Det här är perfekt när du ska skicka något till dina elever. Genom att klicka på länken öppnar de dokumentet i sin dator, mobil eller surfplatta.

6Vill du jobba vidare i dokumentet på ett traditionellt sätt? Välj Arkiv, Ladda ned som för att spara det som en Word-, Excel-, Powerpoint- eller pdf-fil. Du kan förstås även välja Arkiv, Skriv ut.

7Om du inte vill använda Google Drive har Microsoft en liknande tjänst som heter Onedrive, www.onedrive.com. Apples motsvarighet heter Icloud, www.icloud.com.

ur Lärarförbundets Magasin