Läs senare

Högteknologi möter poesi

Kista teater gör en interaktiv pjäs om kvinnan bakom datorspråket, Ada Lovelace.
– Hon var en poetisk matematiker, säger Rebecca Forsberg, konstnärlig ledare för teatern.

16 Okt 2012
Högteknologi möter poesi
Foto: Anna Simonsson

Hej, ni ger något som heter Women in Science. Vad är det?
– Det är en trilogi av pjäser som är ett sätt att highlighta olika vetenskapskvinnor som många inte vet så mycket om. Nästa pjäs, Ada FTW, handlar om Ada Lovelace och hennes liv. Då vänder vi oss till en publik från gymnasieåldern och uppåt. Vi ska ha en interaktiv föreställning som direktsänds på webben. Publiken får delta genom sms, twitter och webb. Bidragen projiceras i den digitala scenografin. Det är ett samarbete med institutionen för data- och systemvetenskap på Stockholms universitet.
Vem är Ada Lovelace?
– Hon var den första programmeraren. Hon var assistent i flera år till Charles Babbage som uppfann datorn och la grunden till datorspråket. Det första programmeringsspråket uppkallades efter henne. Hennes mamma Anne Isabella Byron var matematiker. Ada var dessutom dotter till den berömda poeten lord Byron, men hon fick aldrig träffa sin far.

Vad ärvde hon av lord Byron?
– Man brukar ju säga att matematik och poesi är besläktade. Blandningen av poesi och matematik kanske gjorde att hon vågade tänka i större banor, mer visionärt. Hon förutspådde bland annat att man skulle kunna använda grafik och göra musik med datorn. Men lord Byrons dikter läste hon inte förrän på äldre dar, när hon fick veta att han var hennes far.

Varför gör ni det här?
– Vi vill lyfta fram kvinnor inom vetenskapen med en intressant historia, som förebilder. Vi har haft ett långt samarbete med universitetet. De vill locka fler kvinnliga sökande till de naturvetenskapliga utbildningarna.

Vilka andra vetenskapskvinnor ingår i projektet Women in Science?
– I våras gjorde vi en pjäs om Lise Meitner, som upptäckte atomklyvningen tillsammans med Otto Hahn. Han fick ensam Nobelpriset i kemi för det. Nästa pjäs kommer att handla om Maryam al-Ijliya, vetenskapskvinna från Syrien som levde på 900-talet före Kristus. Hon uppfann astrolabiet, ett verktyg som kunde mäta tid och position, föregångare till dagens smartphone och GPS.

När sänder ni föreställningen om Ada Lovelace?
– Den 10 oktober kan skolor och privatpersoner i hela landet logga in sig och titta via mobiltelefon eller dator. Den visas också på en del offentliga platser som bibliotek och museer.

Vad är Kista teater?
– Vi är en ideell förening som samarbetar med olika ensembler beroende på sammanhanget. Vårt mål är att nå en ny publik som inte söker sig till de traditionella teater- och kulturscenerna. Vi vill möta publiken på nya sätt och skapa deltagande för fler.

Vi har till exempel gjort världens första mobiltelefonteater för skolklasser, Antigones dagbok. Appen kan vem som helst ladda ner i mobilen. Dramat spelas upp i hörlurarna när man vandrar runt i Husby med GPS:en.
 
 

ur Lärarförbundets Magasin