Läs senare

Låt mobilen läsa högt

UppkopplatDen som har svårt att läsa kan ha stor nytta av att höra texten uppläst. Det här är numera enkelt gjort – med valfri bok och en helt vanlig smart mobiltelefon.

15 Maj 2017
Låt mobilen läsa högt
Illustration: Spektra

Håll upp mobiltelefonen framför valfri text så får du den uppläst – på begriplig svenska. Ja, det här är faktiskt möjligt med en vanlig smartphone. Det enda som behövs är en app som kombinerar ett skanningsprogram med modern digital uppläsningsteknik.

Att på det här sättet förvandla text till röst är framför allt användbart för den som har dyslexi, men det kan även hjälpa andra. Genom att höra texten samtidigt som man läser tycker många att det är lättare att koncentrera sig. Eftersom appen klarar siffror lika bra som bokstäver fungerar det här även för matematik och naturvetenskapliga ämnen.

Appen fungerar dessutom utan internet­uppkoppling och kan på så sätt även användas i en provsituation i skolan.

Hemligheten bakom den här typen av appar är två tekniker som kallas för ocr och tts.

Ocr betyder ”optical character recognition” och handlar om att känna igen bokstäver och siffror i en bild. Ett ocr-verktyg kan alltså förvandla dem till ren text som går att redigera i ett ordbehandlingsprogram och som då blir sökbar.

Den som köper en skanner får som regel ett ocr-program på köpet och det finns också bra gratistjänster på nätet, till exempel I2OCR (www.i2ocr.com).

Det stora problemet för ocr-verktygen är att avgöra vad som är text. Är pricken ovanför bokstaven A skräp eller en Å-prick? Är den svarta linjen ett I eller en skugga? Lösningen är att bygga in ordlistor och andra språkverktyg. Det är därför viktigt att välja rätt språk när man använder ocr.

Tts står för ”text to speach”. Här handlar det om att omvandla den skrivna texten till ljud med hjälp av en syntetisk röst. Även här används avancerade språkverktyg för att den ska bli så naturlig som möjligt. Det är därför viktigt att välja rätt språk också i detta fall.

Precis som när det gäller ocr finns det gratis tts-tjänster på nätet, exempelvis Acapela Box (acapela-box.com/AcaBox), och funktionen finns även inbyggd i våra datorer
och telefoner.

Trots att tts-tekniken har utvecklats de senaste åren lider den fortfarande av brister. Den klarar exempelvis inte av att betona viktiga ord särskilt bra, så satsmelodin blir ganska monoton. Resultatet är definitivt ingen skönläsning, men trots allt fullt begripligt.

Varken ocr eller tts är några nyheter, men de senaste åren har kvaliteten blivit så bra att tekniken har blivit mer intressant. Genombrottet för smarta telefoner och surfplattor har dessutom gjort tjänsterna smidigare eftersom en och samma pryl nu innehåller skärm, kamera och högtalare – och tillräckligt mycket datorkraft för att köra avancerade funktioner.

Det här är förklaringen till att vi har fått många spännande appar som använder de bägge teknikerna och det mest uppmärksammade exemplet är översättningsappen Google Translate. Om du ser en text på ett främmande språk är det bara att hålla upp mobilens kamera för att få se den på svenska – eller höra den uppläst.

För den som vill få text från ett papper eller en bok uppläst finns det många appar, till exempel Text Fairy, Natural Reader och Scanpen. De fungerar på ungefär samma sätt. Här intill ser du hur du kommer igång med Scanpen, som är gratis om du har en Android-telefon.

Så kommer du i gång

  1. Gå in på Google Play (Android) eller App Store (Iphone/Ipad), sök efter appen Claro Scanpen och välj att installera den. Android-versionen är gratis medan Iphone-varianten kostar cirka 75 kronor.
  2. När du startar appen så slås mobiltelefonens kamera automatiskt på. Håll upp den mot valfri text och peka på den för att fokusera om det skulle behövas. Se till att texten är bra belyst och undvik starka skuggor.
  3. Tryck på den runda avtryckarknappen så tas ett foto och det börjar bearbetas. När detta är klart är det bara att markera den text du vill ha uppläst. Du hör den nu automatiskt i högtalarna eller hörlurarna.
  4. När uppläsningen är klar finns bilden kvar. För att lyssna en gång till markerar du bara texten på nytt, och du kan även välja en ny del av texten. Det här är bra om du ska läsa en text som består av flera olika spalter.
  5. Vill du byta språk? Peka på ”kugghjulet” högst upp till höger och välj Voice. Här får du en lista där du exempelvis kan välja English.

ur Lärarförbundets Magasin