Läs senare

”Matematik är tankarnas musik”

I juni är det dags för Kleindagarna. Det är årets matematikfest, anser Samuel Bengmark, biträdande professor på Chalmers, som brinner för matematikutbildningsfrågor.

11 Maj 2015

Foto: Johannes Berner

Vad är Kleindagarna?

– Det är en fortbildningskonferens för gymnasielärare i matematik. Den går ut på att lärare och matematiker samverkar för att utveckla matematiklektioner för gymnasieskolan.

Var kommer idén ifrån?

– Vi blev inspirerade av det internationella Kleinprojektet som vill skapa nytt material i Felix Kleins anda. Vi har format det efter svenska förhållanden. Samverkan mellan högskolan och gymnasiet är en viktig beståndsdel. Vi tänker att gymnasielärare är experter på undervisning och matematiker på ämnet. Mötet berikar båda.

Vem var Felix Klein?

– Han var en mycket framgångsrik matematiker som bland annat skrev böcker om matematik för andra än matematiker. Han var också den första ordföranden för The International Commission on Mathematical Instruction, ICMI, som Svenska kommittén för matematikutbildning är en underorganisation till.

Biträdande professor, lärarutbildare, ordförande för Svenska kommittén för matematikutbildning. Du har många järn i elden. Hur kommer det sig?

– Det fina med att jobba på högskolan är att man kan hitta ett område där man kan bidra med mycket. Jag brinner för matematikutbildningsfrågor. Att jobba med Chalmers kombinationsutbildning, där du både blir ingenjör och lärare, är otroligt givande.

– Jag har haft många olika projekt och drev bland annat ett resurscentrum för skolor på Chalmers där vi till exempel skapade matematikleksaker. Jag har träffat tusentals barn och elever. Vi har samma leksaker för barnen som för gymnasieeleverna. Man kan se matematik på olika nivåer.

Vad är den roligaste uppgiften?

– Jag gillar att samverka med människor som är intresserade av att göra något bra för matematikutbildningen i Sverige. Då trivs jag som bäst. Som när jag träffar alla fantastiska lärare under Kleindagarna, som är en riktig mattefest, och alla underbara studenter och lärare på Chalmers kombinationsutbildning.

Hur väcktes ditt matematikintresse?

– På gymnasiet, innan dess var jag inte alls intresserad. Jag satt bredvid en kille som kunde mindre än jag och lärde honom lite. Han lärde mig lite programmering. Plötsligt fattade jag alltihop! Jag tror jättemycket på ”learning by teaching” eftersom jag upplevt det själv.

Vad tror du krävs för att locka fler unga till matematiken?

– Man måste visa på flera aspekter av ämnet: att det är roligt, att det är vackert och att det är användbart. Ibland tror vi att det räcker med att det är användbart och att det känns viktigt för ungdomarna att man kan använda det i affären. Det kanske det är ibland, men andra gånger kanske det känns relevant för att det är roligt, på samma sätt som att spela datorspel. Alltför många går miste om att se att det är vackert. Jag tänker att matematik är tankarnas musik och att man kan få aha-upplevelsernas njutning i matte.

Vad är The Kiss Precise 2?

– 1936 återupptäckte Nobelpristagaren Frederick Soddy en bortglömd sats om cirklar. Han lyckades publicera resultatet som en dikt i tidskriften Nature. När jag och några kollegor skulle prata om satsen för gymnasie­elever insåg vi att vi måste tonsätta den. Satsen styrde hur musiken lät.

Lyssna och lär. I år är Kleindagarna, som arrangeras av Svenska kommittén för matematikutbildning, den 12–14 juni samt den 22–24 augusti. Läs mer på skm.kva.se.

Nyfiken på The Kiss Precise 2? Matematikerna Samuel Bengmark och Torbjörn Lundh, som tillsammans bildar Da Möbius Band, finns på Youtube.

Nyheter forts.

Nyheter forts.

ur Lärarförbundets Magasin