Läs senare

Miljömärkt i alla lägen

Hon tar lånecykel till jobbet och kuskar med tåget genom landet. Generaldirektör Maria Ågren på Naturvårdsverket vill ta ansvar för kommande generationer i såväl arbete som privatliv.

26 Aug 2013
Miljömärkt i alla lägen
Vision och vardag. Naturvårdsverkets framtidsvision för miljön är ”hisnande”, tycker Maria Ågren. Och hon försöker leva som hon lär. Foto: Ylva Sundgren

Det finns generaldirektörer och så finns det generaldirektörer. Den här, hon tar någon av Stockholms stads lånecyklar till jobbet från övernattningslägenheten på morgonen, köper hellre begagnade saker än nya och är med i en etanolbilpool hemma i villakvarteret i Norrköping. Och på lediga stunder åker hon helst långfärdsskridskor, paddlar kajak, springer i skog och mark, promenerar i vackra stadsmiljöer eller bestiger Kebnekaise, som i fjol sommar. Trots en lön som skulle räcka till långt mer bekväma och luxuösa vanor.

– Det är ju min person. Jag trivs med det. Mår bra av att själv ta en hammare och spika på huset. För mig är det kreativitet, skapande och ledighet att måla om ett gammalt bord som jag hittar på loppis, i stället för att köpa ett nyproducerat, säger Maria Ågren.

Hon verkar ha lyckats med konsten att behålla sitt jag och dessutom ta sig tid att fortsätta odla det, trots snabb och lysande karriär. Men så är hon också generaldirektör för Naturvårdsverket och just i den rollen passar hennes livsstil utmärkt, hon verkar faktiskt leva precis som hon lär.

I entrén till myndigheten står dess vision tryckt på frostat glas: ”En bra livsmiljö för människan och allt annat levande nu och för kommande generationer”. Visionen är grundad i det så kallade Generationsmålet som är riksdagens syfte med Sveriges miljöpolitik och därmed det överhängande målet med hela Naturvårdsverkets arbete.

– Det är så hisnande, generationsmålet och vår vision. Det känns verkligen meningsfullt. Och det gör att jag upplever det här jobbets uppdrag som otroligt viktigt och givande, säger Maria Ågren.

Hon konfronteras med det i sin privata vardag också, berättar hon. En av hennes vuxna söner är om möjligt än mer miljöengagerad än sin mor och ifrågasätter varenda inköp som föräldrarna gör.

– Jag och min man är noga med att lyssna på honom. Han ger ju sitt perspektiv, ur sin generation. Vi kan inte avfärda det, det är ju han och hans jämnåriga som ärver den miljö vi har skapat. Och då har vi ett ansvar att kunna motivera bland annat vår konsumtion.

Själv är hon född i Gällivare, tillbringade skolåren i Härnösand och läste på universitet i Luleå. Friluftslivet var alltid viktigt i hennes familj. Även om hon kunde sucka över de där bärplockarutflykterna då, är hon sina föräldrar tacksam i dag.

– Det var genom friluftslivet som mitt miljöengagemang grundades. Därför tror jag det är så viktigt att vi satsar på att ge barn och unga möjlighet att komma nära naturen, också de som inte får med sig det hemifrån.

Det behöver inte handla om stora och långa äventyr, tycker Maria Ågren. Allt fler människor bor i dag i stora städer och att ta sig ut ska inte vara ett jätteprojekt.

– Därför är det viktigt att det finns parker och naturnära områden i stadsmiljö. Och det bästa är om skolan involverar naturen i den dagliga undervisningen. Inte enbart på särskilda friluftsdagar, utan att man till exempel har matte i skogen eller staden.

Just nu är det sen eftermiddag i Naturvårdsverkets växthusliknande lokaler på Gärdet i Stockholm. En hel del medarbetare sitter kvar framför sina datorer i det ljusa kontorslandskapet. Maria Ågren ska så småningom få sova i en säng i natt, för första gången på två nätter. I morse kom hon tillbaka från de årliga konferensdagarna om miljömålen som den här gången hölls i Umeå.

– Jag åkte nattåg både upp och ner. Jag gillar det. Och det blev bra konferensdagar.

Miljömålen antogs av riksdagen år 1999. Alla grundar sig i Generationsmålet. Det handlar till exempel om ren luft, giftfri miljö och ett rikt odlingslandskap. Tanken är att de ska vara uppnådda till år 2020. Men i den senaste årliga uppföljningen som Naturvårdsverket gör, bedöms fjorton av sexton mål inte hinna bli uppfyllda tills dess.

– Det visar hur viktigt det är med samarbete mellan olika aktörer i samhället. Åtgärder inom såväl miljöpolitiken som inom andra politiska områden är förutsättningar för att nå miljömålen, sa Maria Ågren i ett pressmeddelande då.

I dag säger hon samma sak. Naturvårds-verket är den myndighet som ska ha överblick och samordna Sveriges miljöarbete. Det kräver ett stort kontaktnät och mycket samverkan med andra parter.

– Men vi kan inte ensamma fixa miljön, det har alla aktörer i samhället ansvar för.

Foto: Ylva SundgrenSom resurs har Maria Ågren ungefär 530 medarbetare. Majoriteten finns i Stockholm, men ungefär 60 stycken finns på kontoret i Östersund. De samverkar med alltifrån kommuner och organisationer på lokal nivå, till EU och FN globalt. Men hur lyckas hon rådda ihop det, frågorna är så stora och många?

– Jo, det tänkte jag också när jag blev erbjuden den här tjänsten.

Hon har landat i att fokusera på det som hon ser som ledarskapets tre huvuduppgifter: att peka ut vägen och vara tydlig med visionen, smörja organisationen – det vill säga en chef ska vara till för organisationen och inte tvärtom. Och att utveckla sig själv och medarbetarna.

– En bra ledare jobbar för att avveckla sig själv, tycker jag. Det kräver ödmjukhet, en organisation ska aldrig bli beroende av en viss chef.

Hon tänker att det är ungefär som en lärares roll.

– Eleverna ska ju växa och utvecklas så mycket att de klarar att ta sig vidare själva. Därför behöver läraren lyfta dem och inte sig själv.

Till Naturvårdsverket kom Maria Ågren efter att ha varit generaldirektör på SMHI. Hon var även generaldirektör för Statens geotekniska institut en tid.

På samtliga poster har hon varit första kvinna. Det är hon även som generaldirektör på Naturvårdsverket.

– Jag upplever inte att det påverkar mig så mycket i min roll. Däremot ser jag att det kan påverka andra, att jag banar väg.

Frågorna som Naturvårdsverket arbetar med engagerar människor. Det är en skillnad från till exempel SMHI, menar Maria Ågren.

– Vädret intresserar de flesta, men det är inget som folk blir jätteupprörda över.

Men när det kommer till alltifrån skrotpremier på båtar till rovdjursjakt, då drar debatten igång på högvarv ute i stugorna. Maria Ågren säger att hon känner sig ödmjuk inför att jobbet som hennes organisation gör är så viktigt för så många. Men ibland går det över styr. Som det här med vargfrågan.

– Ingenting kan mäta sig med den.

Nu senast har varghonan som ideligen hittar tillbaka till sina marker bland renarna i Junsele, trots åtskilliga och mycket kostsamma försök att flytta henne, varit på tapeten. I Svenska Dagbladet gick Maria Ågren ut med att Naturvårdsverket förordar skyddsjakt. När inkorgen dagarna efteråt hade kommit upp i 12 000 mejl från upprörda medborgare, slutade hon att räkna.

– De kunde handla om alltifrån att jag borde avgå, till rent personliga hot. Det är klart att det berör mig. Men samtidigt måste jag hålla isär min privatperson och min roll som generaldirektör på Naturvårdsverket. Det var i den senare som jag mottog mejlen.

Och hon är samtidigt stolt över att de arga mejlen kom från så många olika ”läger”.

– Det är en trygghet i det. För det innebär ju att vi är balanserade och att ingen riktigt helt har fått igenom sin vilja.

För det här med att jobbet ligger så nära politiken och ändå ska grunda sig i objektiv forskning och fakta, det tycker hon är det allra svåraste.

– För att vara en bra chef tror jag att man måste vara lojal mot sin uppdragsgivare. Och det kan ibland vara svårt att förklara för medarbetarna hur politiker tänkt när de tar beslut som går emot faktaunderlag som vi har tagit fram. Men det är min uppgift att tolka och göra det förståeligt för alla inom organisationen.

Maria Ågren

Född 1962
Yrke Generaldirektör på Naturvårdsverket
Bor Villa i Norrköping. Tillgång till övernattningslägenhet i Stockholm.
Familj Make som arbetar som miljökonsult samt två söner som är 22 och 25 år.
Bakgrund Utbildad civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik vid Luleå tekniska universitet. Jobbat som konsult vid SMHI. Olika chefbefattningar på SMHI. Generaldirektör på Statens geotekniska institut under år 2002. Generaldirektör på SMHI 20032009.
Fritid Friluftsliv, trädgårdsarbete, fixa med huset och rusta upp loppisfynd.
Boktips med miljötema Utrensning av Sofi Oksanen. ”En mörk historia med en fantastisk beskrivning om att ta vara på de ekosystemtjänster naturens skafferi erbjuder.”
Filmtips med miljötema Betraktaren av Mattias Klum.
Viktigaste miljöfrågan ”Alla miljömålen är viktiga. Men en stor utmaning för samhälle, företag och individer är att ställa om till hållbar tillväxt och konsumtion.”

ur Lärarförbundets Magasin