Läs senare

Aktivera eleverna med egna wikier

UppkopplatWiki handlar inte bara om Wikipedia. Du kan även använda tekniken för att aktivera eleverna och kommunicera med dina kollegor. Så här kommer du i gång med gratistjänsten Wikispaces.

23 Jan 2018
Aktivera eleverna med egna wikier
Illustration: Spektra

Ingen lärare kan ha undgått Wikipedia. Den här gratistjänsten har utklassat kon­ventionella uppslagsverk och är numera en självklar källa till kunskap både i och utanför klassrummet.

Under ytan finns en teknisk lösning som kallas wiki och som används för att skapa enkla webbsidor. Wiki kommer från det hawaiiska ordet för ”snabb” och grundtanken är att det ska gå fort att publicera och redigera information på internet.

Den här tekniken kan förstås inte bara användas för uppslagsverk. Den passar även bra för elevernas grupparbeten – eller för den lärare som vill kommunicera med kollegor och föräldrar.

Fördelen jämfört med bloggar och vanliga sajter är att alla deltagare i en wiki kan redigera allt. En klass eller grupp kan med andra ord bygga upp en gemensam kunskapsbank där alla bidrar – och redigerar varandras texter.

För att undvika missbruk måste deltagarna registrera sig och det finns en historikfunktion som visar vem som har skrivit vad. Den som har skapat wikin kan också radera opassande inlägg och kasta ut deltagare som missköter sig.

För den som vill skapa en egen wiki finns det flera alternativ. Ett av de smidigaste heter Wikispaces. Det är en molntjänst som styrs via webbläsaren och som är enkel att använda.

Den version som finns för lärare är gratis och den innehåller flera funktioner som passar bra för klassrummet. Du kan exempelvis granska om en enskild elev är aktiv och skicka direktmeddelanden. Det här kan förstås vara bra om du vill använda Wikispaces under en lektion.

5 populära wikisajter

 • Wikipedia. Ett uppslagsverk med över tre miljoner artiklar på svenska. www.wikipedia.org
 • Wikimini. Ett uppslagsverk som skrivs om och för barn. www.wikimini.org
 • Wiktionary. En fri ordbok med över 600 000 ord på svenska – och miljontals på andra språk. 
  www.wiktionary.org
 • Wikicommons. Över 42 miljoner bilder och andra mediefiler som kan använda fritt. 
  commons.wikimedia.org
 • Wikispecies. Engelskspråkigt uppslagsverk om djur och växter. species.wikimedia.org
   

Så kommer du i gång – steg för steg

 1. Surfa till www.wikispaces.com och klicka på Education. Välj gratisalter­nativet Wikispaces Classroom, som du hittar högst upp. Wikispaces Campus, som finns längre ned på sidan, kostar pengar.
 2. Klicka på fliken Teachers och fyll i användarnamn, mejladress och lösenord. Välj Create Classroom så får du ett mejl med en länk. Den klickar du på för att slutföra registreringen.
 3. Du kan nu starta din första wiki. Det gör du genom att ge den ett namn, välja Sverige och skriva in din skola. Intyga att din wiki ska användas för undervisning under Educational Use och klicka på Create.
 4. För att bjuda in eleverna (eller några andra) klickar du på Members och väljer Invite People. Här skriver du in elevernas mejladresser, ditt meddelande och bekräftar med Send. Du ser hela tiden vem som har anslutit sig och vem som väntar. Du kan när som helst ta bort en medlem genom att välja Remove. Eleverna får sin inbjudan via mejl och första gången de använder Wikispaces måste de registrera sig på samma sätt som i steg 2.
 5. Du når din wiki genom att välja My Wikis. När du har öppnat den ser du en presentationstext på engelska. För att ändra den klickar du på pilen till höger och väljer Edit.
 6. Du skapar en ny sida genom att klicka på Page, ge den ett namn och välja Create. Du kan nu skriva valfri text och använda några enkla layoutverktyg, precis som i ett ordbehandlingsprogram. Det går även att ladda upp bilder, filer och tabeller. Klicka på Save för att spara så visas din sida under rubriken Pages till höger.
 7. Du kan även ladda upp filer under Upload file. Klicka på Add files, välj en eller flera filer och avsluta med Upload. Även dessa visas i listan till höger. Det går också att starta en diskussion via Start discussion. Alla deltagare kan nu svara och kommentera.
 8. Grundtanken i Wikispaces är att allt är öppet för alla. Eleverna kan med andra ord redigera både sina egna och dina texter. Du kan dock klicka på pilen högst upp till höger och välja Lock för att låsa ett inlägg eller Delete för att ta bort det.

Appels appar

Låna e-böcker på biblioteket
 
För dig som gillar e-böcker finns ett växande utbud. Om du vill läsa i surfplattan eller mobilen krävs en speciell app, en av de bästa heter Aldiko. Den organiserar dina böcker och låter dig ändra text­storlek, lägga till bokmärken och göra anteckningar. Appen har även stöd för den teknik som används av de flesta bibliotek, vilket gör att du kan låna e-böcker gratis via appen.Kravet är att du registrerar dig för att få ett så kallade Adobe ID och att du har bibliotekskort hos ett anslutet bibliotek. På bibliotekens e-bokssidor finns detaljerade instruktioner till hur du gör. Kolla om ditt bibliotek är anslutet via findalibrary.axiellmedia.com.

ANDROID/IOS: Aldiko Book Reader

ur Lärarförbundets Magasin