Läs senare

Edmodo – som ett Facebook för skolan

Har du svårt att nå ut med information till dina elever? Med smarta Edmodo kan du skicka ut meddelanden, uppgifter och frågesporter – och du kan peppa eleverna med medaljer och utmärkelser. Så här kommer du igång med gratistjänsten.

19 Jan 2016
Edmodo – som ett Facebook för skolan
Illustration: Spektra

Det är svårt att nå ut med information. Det finns visserligen massor med bra kommunikationsverktyg som sms, mejl och Facebook, men inget är skräddarsytt för skolans värld.

Amerikanska Edmodo försöker fylla den här luckan, och med 60 miljoner användare runt om i världen är man den största sociala läroplattformen.

Till skillnad från många andra tjänster är Edmodo alltså gjord för skolans värld. Du som lärare skapar en grupp som exempelvis kan bestå av alla elever i en klass. Det är bara dessa som kan delta i diskussionerna – och det finns inget ovidkommande som stör. Du kan dessutom välja att bjuda in elevernas föräldrar till gruppen, och eftersom Edmodo håller reda på vem som är vem går det att skicka ut ett meddelande till eleverna i klassen och ett annat till deras föräldrar.

Till viss del påminner Edmodos upplägg om Facebook. När någon skriver ett inlägg går detta att gilla och kommentera. Diskussionen blir med andra ord inte utspridd som i mejlvärlden, utan varje inlägg blir en sammanhängande diskussionstråd.

Förutom meddelanden kan du använda Edmodo för att skapa inlämningsuppgifter, frågesporter och enkäter. Alla svar samlas på ett och samma ställe, så det går lätt att följa elevernas resultat och framsteg. Om du vill peppa eleverna kan du dela ut medaljer – ungefär som gamla tiders guldstjärnor.

Du kan även använda Edmodo för att bygga upp ett eget bibliotek av presentationer, prov och annat läromaterial.

Många använder dessutom tjänsten för att hålla kontakt med andra lärare runt om i världen. Det går enkelt att dela med sig av läromaterial liksom att få inspiration och idéer.

Det enda som krävs för att komma åt Edmodo är en dator med internetuppkoppling, men det finns även appar för Android, Iphone/Ipad och Windows. Du hittar mer information om hur du hämtar dem via
www.edmodo.com/mobile
.

Oavsett hur du använder Edmodo är tjänsten gratis för såväl lärare som elever och föräldrar. Däremot finns det en inbyggd butik med utbildningsappar, och dessa kan kosta pengar.

Så här kommer du igång med Edmodo

1 Surfa in på www.edmodo.com och välj I am a teacher. Har du redan registrerat dig klickar du på Inloggning. För att registrera dig fyller du i din mejladress och väljer ett lösenord. Du får även ange ditt namn och vad du undervisar i.

2 Nu får du skapa din första grupp, eller Klassrum som det också kallas. Ge den ett namn och en beskrivning. Innan allt är klart måste du också bekräfta ditt konto genom att klicka på den länk som du får via mejl.

3 För att bjuda in andra klickar du på den grupp som du just skapade i menyn till vänster och väljer Invite Group Members. Välj om de du ska bjuda in är elever eller föräldrar. Fyll sedan i deras mejladresser och skriv ett meddelande. De får nu en inbjudan via mejl, och genom att klicka på den bifogade länken kan de acceptera inbjudan. Första gången måste även de registrera sig som Edmodo-användare enligt steg 1. De ska dock förstås välja I’m a student eller I’m a parent.

4 Via Manage Groups, Medlemmar ser du vilka som har anslutit sig till din grupp, och om du exempelvis vill ta bort någon väljer du Hantera. För att skapa fler grupper klickar du på Skapa en grupp i vänstermenyn. Du kan exempelvis skapa en grupp per klass – och varför inte en separat grupp för kollegiet.

5 Om du vill skicka ett meddelande klickar du på hem-ikonen uppe till vänster och väljer Meddelande. Du kan skicka meddelanden till enskilda personer, till alla elever i en grupp, till deras föräldrar – eller till samtliga dina kontakter. Förutom text kan du bifoga filer och länkar. Det går även att skapa och skicka ut uppgifter, frågesporter och enkäter. Det gör du med knapparna till höger om Meddelande.

6 Precis som på Facebook går det att gilla, besvara och dela inlägg. Har du många grupper kan du klicka på respektive grupps namn i vänster­menyn för att bara visa den gruppens inlägg.

7 Uppe till vänster har du tre knappar. Hem tar dig tillbaka till huvudsidan. Framsteg låter dig dela ut medaljer till dina elever medan Bibliotek samlar alla dina dokument. Dokument, länkar och annat som du har delat hamnar automatiskt där, men du kan även ladda upp nya.

Fotnot: Edmodo har blivit översatt till svenska, men vissa engelska rubriker finns kvar.

ur Lärarförbundets Magasin