Läs senare

Flippa klassrummet med seriefigurer

UppkopplatVill du göra förklarande videofilmer till dina elever, utan att själv stå framför kameran? Med gratisverktyget Powtoon skapar du lätt filmer med text, bilder och animerade seriefigurer.

19 Dec 2016
Flippa klassrummet med seriefigurer
Foto: Spektra

Det flippade klassrummet är inte längre en cool nymodighet. För många lärare har det blivit en självklarhet att ibland vända på den traditionella undervisningen. Genom att låta eleverna titta på förklarande filmer som hemläxa får man i stället tid för diskussioner och praktiska uppgifter i klassrummet.

Det finns gott om program och appar för att skapa egna filmer och en vanlig smart telefon är egentligen det enda som krävs. Problemet är att många känner sig obekväma med att stå framför kameran och lägga ut filmerna på nätet. Ett intressant alternativ är att använda Powtoon.

Med Powtoon kan vem som helst skapa animerade filmer. I stället för att spela in dig själv skapar du alltså en film där tecknade figurer får förklara och visa. Resultatet blir givetvis inte av Disney-kvalitet, men filmerna känns ändå förvånansvärt professionella.

Att använda verktyget är enkelt. Du behöver inte installera något program, utan allt sköts via webbläsaren. När du är klar får du en länk som du kan dela med eleverna.

Massor av bilder finns inbyggda i systemet och om de inte duger kan du förstås ladda upp dina egna, som är kopplade till det du vill förklara. Du kan också enkelt lägga in din egen röst i filmen.

Det enda du inte kan byta ut är de animerade figurerna, och de klarar bara av några få rörelser. Nackdelen med det är att filmerna kan kännas lite statiska medan fördelen är att Powtoon då blir lätt och snabbt att använda.

 

Så kommer du igång med Powtoon

1 Skaffa Powtoon

Surfa till www.powtoon.com. På första sidan finns exempel på hur färdiga filmer kan se ut, och under Tutorials finns instruktionsguider. Om du vill veta mer om Powtoons erbjudanden för skolor väljer du 4EDU högst upp. Du registrerar dig gratis under Start now.

2 Förbered filmen

Innan du sätter igång är det smart att tänka igenom upplägget, och här är papper och penna ett smidigt verktyg. En Powtoon-film måste förstås ha en röd tråd – och det är viktigt att den inte blir för lång. Om du tänker läsa in en speakerröst är det klokt att även göra detta innan du börjar lägga in text och bilder (se punkt 7).

3 Börja skapa

För att skapa en film klickar du på Create och väljer Start from scratch eller en färdig mall. Klicka på Edit för att sätta igång. Powtoon är uppbyggt kring något som kallas för Slides, precis som Powerpoint. Skillnaden är att dessa inte är statiska bilder utan filmsnuttar på 1–20 sekunder.

För att skapa en film lägger du till ett valfritt antal Slides med knappen Add Slide till vänster. Dessa kan du sedan flytta, kopiera och radera. För att se resultatet av ditt arbete kan du när som helst klicka på Play-knappen.

4 Lägg till bilder …

För att fylla en Slide med innehåll använder du verktygsraden till höger. Under Backgrounds väljer du en bakgrundsbild, och den kan du fylla med Text, Objects (exempelvis pratbubblor och pilar), Graphs (diagram) och Images (bilder). För att flytta på en komponent är det bara att markera och dra med musen, och du kan även ändra storlek, rotera och spegelvända. Gratisanvändare har ett begränsat antal komponenter att använda medan den som betalar får betydligt fler.

5… och figurer

För att lägga till tecknade figurer klickar du på Library. De rörliga figurerna kallas Characters och dessa kan du flytta och förändra på samma sätt som en statisk bild. Med verktyget Pose kan du dessutom styra vad figuren ska göra och med Animation Settings bestämmer du hur länge rörelsen ska pågå.

Fixa blixtsnabba anteckningar

När du vill göra en snabb anteckning är Google Keep ett smart hjälpmedel. Den här avskalade appen påminner om ett traditionellt pappersblock och varje anteckning du gör visas som ett nytt blad. Förutom att skriva text kan du rita en bild, tala in röstmemon eller fota med kameran. Anteckningarna sparas automatiskt på Googles servrar, och du kommer åt dem från valfri pryl.

Google Keep finns för Android och IOS – och via valfri webbläsare. Du loggar in med din Gmail-adress eller genom att skapa ett nytt konto.

keep.google.com

6 Kolla tiden

För att styra det som händer i din film har du en funktion som heter Timeline längst ned. Markera bara en komponent i din Slide så kan du bestämma när den ska börja visas och när den ska försvinna. Du kan också lägga på effekter – så att exempelvis ett föremål sveps in i filmen av en hand eller att den tonas bort.

7 Lägg på ljud

Via Sound i högermenyn kan du lägga på färdig bakgrundsmusik eller ladda upp egna musikfiler. Om du i stället vill lägga på din egen röst som speaker gör du det genom att välja Voice Over, klicka på inspelningsknappen och göra din inspelning via datorns mikrofon. Du kan också spela in ljudspåret i ett separat ljudprogram och välja Import File.

Powtoon har tyvärr inga möjligheter att redigera ljudet, utan ditt ljudspår ligger fast över hela din film. Det är därför bra att börja med ljudet – och sedan anpassa bilderna utifrån detta.

8 Spara och dela

För att spara klickar du på Save högst upp, och för att kunna dela en färdig film med andra måste du klicka på Export. Du kan nu dela filmen som en länk, ladda upp den på Youtube eller spara den som en fil.

Om du betalar för ett Premium-abonnemang kan du göra filmen privat, medan gratisanvändares filmer blir öppna för alla. Gratisanvändare får också nöja sig med att det visas en Powtoon-logga i filmen.

ur Lärarförbundets Magasin