Läs senare

Här är dina bästa kunskapssajter

Stora delar av världens kunskap ligger bara några knapptryckningar bort. Internet är världens bästa uppslagsverk, och här är 25 kunskapssajter ingen lärare kan vara utan.

20 Okt 2010

Säkrare träffar med rätt söktjänst

Sökning för skolan
Spindeln är Skolverkets egen söktjänst. Den söker bara i nätets speciella lärarresurser, till exempel Notnavet för NO-­ämnena och Mattenavet för matematik.
itforpedagoger.skolverket.se

Hitta böcker i hela Sverige
Bibliotekens kartotek har flyttat ut på internet, och blivit sökbara i hela landet. Via Bibliotek.se går det att söka efter böcker hos alla folkbibliotek och hos Kungliga biblioteket.
www.bibliotek.se

75 000 uppsatser
Att läsa universitetsuppsatser är ett bra sätt att förbli uppdaterad inom sitt ämnesområde. På Uppsatser.se finns över 75 000 uppsatser – fullt sökbara utan kostnad.
www.uppsatser.se

 

Gratis ordböcker för matematiker och andra

Klassisk ordbok nu på nätet
Norstedts klassiska ordböcker finns även på nätet. Den grundläggande engelska ordboken är gratis, övriga kostar pengar. Den som vill slå upp engelska ord kan även använda konkurrenten Tyda, som är gratis för upp till 1 000 sökord per dag.
www.ord.se

www.tyda.se

Ordkoll på invandrarspråken
Svenska nätordboken Lexin fokuserar på 15 stora invandrarspråk och omfattar ungefär 30 000 ord per språk.
lexin.nada.kth.se

Vad betyder orden?
Det finns många krångliga termer, och i Rikstermbanken får du hjälp både med definitioner och stavning. Sökningen görs i allt från Tekniska nomenklatur­centralens Pulvermetallurgisk ordlista till Ica-förlagets lista över matord.
www.rikstermbanken.se

Ordlista utan papper
Svenska Akademins ordlista är svår att klara sig utan, men du behöver inte köpa pappersboken. Den finns nämligen i digital form på nätet – sökbar och gratis.
www.svenskaakademien.se/ordlista

Ordlista för matematiker
Vad heter ”cirkelldiagram” på spanska och ”formel” på arabiska? Här över­sätts de viktiga orden i matematikens värld mellan svenska och de stora invandrarspråken.
www.modersmal.net/index.php/component/content/article/7/17

 

Praktiskt för klassrummet

Periodiska systemet med mera
Faktabanken är en välfylld kunskapssajt inom teknik och naturvetenskap. Här finns exempelvis kartor över planeterna, hela periodiska systemet och förklaringar till krångliga saker som Ohms lag.
faktabanken.nu

För nyfikna ungdomar
Unga fakta består av tusentals faktaspäckade sidor. Här går det att läsa mer om allt från dinosaurier till vulkaner. Materialet presenteras både som text, ljud, bild och video.
www.ungafakta.se

Tv:s stora kunskapsbank
Tv-program, spel, webbtest och diskussionsforum. På Utbildningsradions skolsida finns material för elever inom ämnen som NO, matematik och teknik.
www.ur.se/Ung

 

Hjälp med läxan
Pluggakuten är ett diskussionsforum för Sveriges elever. Här kan den som har problem med exempelvis matematik och fysik få hjälp av andra deltagare på sajten.
www.pluggakuten.se

Specialanpassat för skolan
Det finns gott om sajter som passar bra i skolundervisningen och Skolverket har tagit fram en samling länkar inom olika ämnesområden. Läs korta beskrivningar – och klicka för att komma direkt till sajten.
lankskafferiet.skolverket.se

 

Nyttigt om naturvetenskap

Hitta alla blommor
Både floran och svampboken finns på nätet. Här beskrivs det vi ser i skog och mark i form av både text och bilder.
linnaeus.nrm.se/flora

www.svampguiden.com

Fråga experterna
Vissa frågor är svåra att svara på, och då kan det vara bra med experthjälp. Det finns flera frågelådor där det går att mejla in konkreta frågor och få svar från olika experter. Hos Fråga Biblioteket är det en bibliotekarie som svarar, hos Fråga forskare är det experter på Luleå tekniska universitet medan Naturhistoriska riksmuseet har en avdelning där det går att få svar från biologer och geologer. Hos Nationellt resurscentrum för fysik svarar experter på frågor om fysik.

www.fragabiblioteket.se
www.teknikenshus.se/forskare

http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/fragaforskaren.248.html

www.fysik.org/website/fragelada/index.asp

Forskarna förklarar
På portalen Forskning.se förklarar forskare olika aktuella ämnen i text och video. Det finns också en söktjänst som letar efter material i forskarvärlden och tidskrifter som Forskning & Framsteg.
www.forskning.se

Ordning på enheterna
Att hålla reda på olika måttenheter kan vara svårt, men Convertworld är ett bra hjälpmedel. Skriv in en längd i meter så får du den konverterad till yard. Ja, du kan även konvertera vikt, volym, tryck, valuta och sko­storlek – mellan hundratals olika enheter.
www.convertworld.com/sv

3 klassiker du inte klarar dig utan

1. Google
Nätets mest populära sök­motor hittar inte bara text utan även bilder och videor.
www.google.se

2. Wikipedia
Uppslagsverket där texterna skrivs av användarna.
www.wikipedia.se

3. Nationalencyklopedin
Sveriges största uppslagsverk finns både i en fullständig betalvariant och en nedkortad version som är gratis.
www.ne.se

ur Lärarförbundets Magasin