Läs senare

Här är elevernas nätfavoriter

Glöm mejl, sms och telefon. Sätten att kommunicera förändras snabbt och just nu är troligen Snapchat, Kik och Instagram dina elevers nätfavoriter.

23 Nov 2015
Här är elevernas nätfavoriter
Illustration: Spektra design

I dag har så gott som alla elever en egen Iphone eller Android-telefon. Det här har förändrat sättet att kommunicera, och på bara några år har traditionella kommunikationskanaler ersatts av helt nya. En undersökning som II-stiftelsen har gjort visar exempelvis att färre än hälften av de yngre tonåringarna brukar mejla. I stället kommunicerar de med tjänster som Snapchat och Kik.

Ungdomarnas favorittjänster har bara några år på nacken, och att ha koll på dem kan med andra ord vara svårt. Vi hjälper dig med en snabböversikt över elevernas favoriter när det gäller chatt och sociala medier:

 

Instagram

Vad? Instagram är en Facebook-konkurrent som fokuserar på bilder i stället för text. Användaren lägger ut foton eller filmer tillsammans med korta bildtexter, och sedan kan vännerna gilla och kommentera.

Varför? Att använda Instagram är lätt, eftersom mobilappen även har en kamera och en kraftfull redigeringsfunktion. Det går även att lägga ut bilder på andra tjänster som Facebook och Twitter – direkt från Instagram-appen.

För vem? Instagram lockar framför allt lite äldre ungdomar. 94 procent av alla flickor på gymnasiet använder Instagram minst en gång i veckan.

Läs mer: www.instagram.com

 

Snapchat

Vad? Snapchat är ett populärt chattprogram som även kan skicka foton och video.

Varför? Poängen med Snapchat är att bilder och videoklipp inte sparas hos mottagaren. Han eller hon kan titta på dem i cirka tio sekunder innan de försvinner med automatik. Tanken är förstås att inga pinsamheter ska ligga kvar i telefonen. (Det är dock ingen garanti, det finns sätt att trots allt spara bilden. Kan vara bra information till elever som använder programmet mycket…)

För vem? Snapchat är populärt bland alla ungdomar, men i likhet med Instagram är det gymnasieflickorna som är storanvändare. 90 procent av de äldre tonårsflickorna använder Snapchat minst en gång i veckan.

Läs mer: www.snapchat.com

 

Kik Messenger

Vad? Ett chattprogram där det både går att hålla kontakten med en person och hel grupp. Precis som Snapchat klarar Kik såväl text som bilder och video.

Varför? Många liknande program är kopplade till användarens telefonbok och den som vill få kontakt måste med andra ord lämna ut sitt telefonnummer. På Kik skapar man i stället ett användarnamn – som kan vara mer anonymt!

För vem? Kik används mest av de yngsta, och över 70 procent av pojkarna på låg- och mellanstadiet använder tjänsten varje vecka. På gymnasiet är dock intresset svalt.

Läs mer: www.kik.com

 

Facebook

Vad? Med runt 70 procent av svenskarna som användare behöver Facebook knappast någon presentation. Förutom sociala tjänster som att dela bilder, filmer, länkar och uppdateringar har Facebook även en egen chatttjänst: Facebook Messenger.

Varför? Den stora poängen med Facebook är att alla är där. Eleverna kan hålla kontakt med både läraren och mormor – på gott och ont.

För vem? Bland gymnasisterna har Facebook fortfarande en stark ställning, och nio av tio använder det varje vecka. För de yngre är motsvarande siffra dock bara runt 50 procent.

Läs mer: www.facebook.com

Google+

Vad? Googles försök till Facebook-dödare har inte blivit den succé som företaget hoppades på. Den innehåller dock många intressanta funktioner, exempelvis Hangouts, som är ett verktyg för att videochatta.

Varför? Google+ är tätt integrerad med andra Google-tjänster som mejltjänsten­ Gmail och mobilsystemet Android. För många kommer Google+ alltså på köpet.

För vem? Nästan var femte pojke på låg- och mellanstadiet använder Google+ varje vecka.

Läs mer: plus.google.com

 

Whatsapp

Vad? Whatsapp är ett så kallat instant messaging-program, alltså en konkurrent till exempelvis Kik. När Whatsapp lanserades var den framför allt ett gratisalternativ till sms, men i dag använder många det även för bilder, ljud och video. Det går numera även att ringa röstsamtal via Whatsapp.

Varför? Den som använder Whatsapp behöver inget användarnamn. I stället används telefonnumret, och tjänsten integ­reras i smarttelefonens telefonbok. Idén är med andra ord att det ska vara enkelt att använda.

För vem? Olika sorters instant messaging-program används av ungdomar i alla åldrar. 92 procent av pojkarna på gymnasiet använder någon sorts program minst en gång i veckan.

Läs mer: www.whatsapp.com

 

Skype

Vad? Skype är det mest kända programmet för att ringa via internet. Det går även att använda Skype för videosamtal.

Varför? Att ringa till andra Skype-användare är gratis, medan det går att ringa billigt till fasta telefoner i hela världen.

För vem? Skype är framför allt stort bland pojkarna. Cirka 50 procent använder tjänsten minst en gång i veckan. +

Läs mer: www.skype.com

Tjänsterna i topp

Pojkar, 11–16 år

1. Instagram

2. Kik

3. Snapchat

Flickor, 11–16 år

1. Instagram

2. Snapchat

3. Kik

Pojkar, 17–19 år

1. Facebook

2. Snapchat

3. Instagram

Flickor, 17–19 år

1. Facebook

2. Snapchat

3. Instagram

Källa: Eleverna och internet 2015, eoi2015.iis.se

ur Lärarförbundets Magasin