Läs senare

Khan Academy gör studierna till ett spel

Det som en gång var några Youtube-klipp om matematik är numera en komplett inlärningsplattform – som påminner om ett spel. Så här kommer du i gång.

13 Mar 2017
Khan Academy gör studierna till ett spel
Foto: Spektra

Hur fungerar det periodiska systemet? Vad är termodynamik? Hur skiljer sig median från medel? Det är några av de tusentals frågor som förklaras av Khan Academy.

Khan Academy är en amerikansk tjänst som lär ut skolämnen över internet. Fokus ligger på matematik och naturvetenskap, och det finns tusentals videofilmer som är helt fria att använda.

Tjänsten föddes 2006 när grundaren Salman Khan skulle hjälpa sin kusin med matematiken. Han skapade några korta videoklipp och lade ut dem på Youtube. Det visade sig att fler än kusinen var intresserade, och tjänsten växte lavinartat. I dag har användare runt om i världen följt mer än en halv miljard lektioner, och Khan Academy har runt 100 medarbetare.

Att använda Khan Academy är helt gratis, och organisationen finansieras genom gåvor från exempelvis Google, Disney, Bank of America och Bill Gates.

Förutom att det växt i omfattning har Khan Academy även blivit bredare. Eleverna kan inte bara titta på videofilmer utan det går även att göra övningar. Dessutom har redaktörerna börjat dra nytta av det som kallas för spelifiering (gamification). Allt man gör på Khan Academy ger poäng som i sin tur omvandlas till medaljer. Tanken är förstås att olika belöningar ska stimulera användarna att gå vidare, precis som i ett datorspel.

Khan Academy har dessutom fått allt mer avancerade pedagogiska verktyg. En lärare kan bjuda in en hel klass för att sedan följa deras framgångar och ge dem uppgifter. Det går också att ställa frågor och starta diskussioner.

Förutsättningen för att det här ska fungera är dock att eleverna känner sig bekväma på engelska. Khan Academy finns på ett 40-tal språk, men än så länge inte på svenska.

Så kommer du i gång
1 Khan Academy går att använda utan registrering. Surfa bara till www.khanacademy.org och klicka på Subjects för att välja skolämne. För matematik går det även att sortera utifrån årskurs.

Under Explore finns hundratals ”lektioner” i form av videofilmer och text. Allt beskrivs i korta videoklipp. Ett komplicerat ämne som termodynamik kan bestå av över 30 filmer och texter. Det enklaste är att använda materialet i den ordning det presenteras, men det går även att titta på enskilda klipp och texter.

2 Under rubriken Practice kan eleverna öva genom att svara på frågor. Dessa tester rättar sig själva, och ger eleverna uppmuntrande kommentarer. Testerna kan göras direkt efter videogenomgångarna, men man kan även välja Skill check för att i förväg kontrollera sina kunskaper.

3 Testdelen av Khan Academy innehåller en del smarta verktyg. Det går exempelvis att plocka fram en färgpenna för att göra anteckningar och markeringar – och man kan använda miniräknare och periodiska system som hjälpmedel. Den som har svårt att hitta svaret kan välja att få en ledtråd för att kunna gå vidare.

4 Allt man gör på Khan Academy ger poäng och medaljer.
Den som vill att dessa ska sparas registrerar sig under New user/Sign up. Gmail- och Facebook-användare kan logga in direkt, annars skapar man ett nytt konto genom att ange sin e-postadress. Via en personlig profilsida går det att hålla koll på sina framsteg.

5 I sitt grundläge vänder sig Khan Academy direkt till eleverna, som ska kunna använda den på egen hand. Det går även att registrera sig som lärare för att kunna guida sina elever. Vid registreringen ska man då välja I’m a teacher (eller Teachers, start here på förstasidan). Det finns också ett läge för föräldrar.

6 Som lärare ser din startsida annorlunda ut än elevernas. Du får en kontrollpanel där du kan skapa nya klasser och bjuda in eleverna.  Du kan både se hur det går för klassen som helhet och hur en enskild elev utvecklas. Det är också möjligt att ge eleverna individuella uppgifter.

7 Den som behöver mer hjälp att komma igång med Khan Academy kan klicka på Teachers Resources längst ned på sidan. Här finns detaljerade förklaringar till hur Khan fungerar och en kom igång-video.

Bästa appen för poddar

Det finns gott om bra poddar, alltså radioprogram som sänds på internet. Komikerna Filip & Fredriks podd, intervjuprogrammet Värvet och lärarpodden Skolsnack är några exempel.

För att lyssna i mobilen krävs en app, och en av de bästa heter Acast. Den kan både användas för att leta upp poddar från hela världen och för att lyssna på dem. Med den kan du spara en sändning på mobilen – så att du kan lyssna även utan internetuppkoppling.

Acast är gratis och hämtas hem via Google Play (Android) eller App Store (Iphone/Ipad). Det går också att lyssna direkt via webbläsaren från Acasts hemsida www.acast.com. eller Windows Phone på www.office.com.

ur Lärarförbundets Magasin