Ingår i temat
Skön matematik
Läs senare

Ljuv musik när matte möter konst

Marcus du Sautoy upptäckte matematiken som trettonåring, parallellt med musik och teater. Han brinner för att berätta om det häftiga med matematik för en bred publik.

19 Jan 2016
Ljuv musik när matte möter konst
Det svänger. Marcus du Sautoy tar Daniel Harding, dirigent för Sveriges Radios symfoniorkester, till hjälp för att illustrera ljudvågor. Foto: Arne Hyckenberg

Vad innebär skönhet i matematik för dig?

– Jag tror att det är något svårfångat i varje konstform, även i matematik. Man känner igen den när man ser den, men det är svårt att säga exakt vad den är. För mig handlar det om att hjärnan känner igen att något viktigt är på gång. Den kick av adrenalin eller dopamin du får när du upptäcker mönster och strukturer är ofta en indikation på att du är på väg att finna något som har mening och sanning.

Hur tycker du att matematik är kopplad till musik och konst?

– Jag tycker att det finns en naturlig samhörighet mellan matematik och musik, kanske mer än till någon annan konstform. Delvis beror det på att musik liksom matematik är ganska abstrakt.

– Inom musiken är förändring och förvandling viktigt. Ta Bachs Goldberg­variationer till exempel. De är fascinerande eftersom förändringarna i musiken är så matematiskt uppbyggda. Bach använder ganska simpla trick av symmetri för att göra musiken spännande för örat! Om du tittar på partituret ser du symmetrierna tydligt – men när du lyssnar är de mycket svårare att uppfatta.

Det verkar vara en liten, hängiven krets som är intresserad av samband mellan matematik och konst. Stämmer det?

– Ja, jag tror att det beror på utbildningssystemet, som tenderar att hålla människor inom sina fack, ”i silos”. Jag har föreläst för många olika konstnärliga organisationer. I sådana sammanhang märker jag att många i publiken inte känner till matematik – inte ens de som utövar konsten. Förra året var jag till exempel på Berwaldhallen i Stockholm för en föreställning tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester. Orkestern skulle spela ett stycke av Bartok. Jag trodde att musikerna kanske kände till att det var fullt av Fibonaccital och gyllene snitt, men det var nytt för dem – trots att de hade spelat stycket i åratal!

Men kan alla uppleva skönhet i matematik?

– Jag tror det, men du måste ägna tid åt matematikens värld och lära dig språket för att kunna uppfatta och uppskatta den. När det handlar om musik måste du jobba hårt för att spela musiken och ännu mer för att kunna komponera. Men musiken har fördelen att alla har öron att uppfatta den med!

– Därför försöker jag som matematiker att tala för mitt ämne för att nå fler än dem som kan språket. Jag tror att människor kan ha ”matematiska öron” men för att de ska förstå krävs det att vi berättar om ämnet på ett klokt sätt, så att du inte måste behärska det formella språket. Jag kombinerar musik och matematik för att hjälpa människor att uppskatta matematiska idéer.

– Primtal är ett exempel. De är extremt viktiga inom matematiken och många människor vet vad de är – men kanske inte varför de är betydelsefulla. Då kan jag berätta om musik, som Messiaens Quartet for the end of time, eller om cikadorna, som använder sig av primtal för sin evolutionära överlevnad.

Varför verkar du för att popularisera matematiken?

– Att vara matematiker eller vetenskapsman handlar om två saker, tycker jag: att upptäcka nya saker och att kommunicera dessa. Båda delarna är lika viktiga, för en idé får inte liv förrän den är känd. Jag gillar att uppträda, ge föreläsningar och jobba med tv, eftersom det handlar om att kommunicera idéer.

– För mig handlar det också om att betala tillbaka, av tacksamhet till dem som inspirerade mig när jag växte upp.

Hur kom det sig att du blev matematiker?

– Det var faktiskt ganska sent, inte förrän jag var tolv–tretton år. Efter en mattelektion tog läraren mig åt sidan och sa att jag borde se lite ”riktig matematik”. Han gav mig två böcker, The language of mathematics och The mathematician's apology. I den senare beskriver författaren G H Hardy matematiken som en kreativ konst och jämför den med andra konstarter. I samma veva började jag spela trumpet, upptäcka musik och även teater. Det ingripande som den läraren gjorde var absolut avgörande för mig. Han visade det som läroplanen inte gör!

– Jag fick också chansen att gå på The Christmas Lectures, föreläsningar för barn om vetenskap, som ges av the Royal Institution i London. När jag var 13 år, 1978, var det första gången sedan starten 1825 som de gav en föreläsning om matematik. Matematikern Christopher Zeeman gjorde det så bra att jag sa: ”jag vill bli som honom när jag växer upp!” Långt senare, 2006, fick jag själv äran att föreläsa där.

Har du haft någon stor konstupplevelse, kopplad till matematik?

– Teater har alltid varit en av mina passioner. En skådespelerska och jag satte upp en pjäs, X and Y, som handlar om två tecken. Jag fick chansen att uppträda som X! Det blev en riktigt rolig upplevelse att utforska matematiska idéer om oändligheten, det fyrdimensionella rummet med mera – i en pjäs.

Kan upplevelser av skönhet i matematik jämföras med religiösa upplevelser?

– Ha! Det är svårt att säga, det kan säkert vara väldigt många olika saker. Om man menar en känsla av att få kontakt med något djupare, så tror jag absolut att det kan likna det som andra kallar en religiös upplevelse. När du gör ett stycke matematik gör du något som är sant i dag, kommer att vara sant om en miljon år och på andra sidan universum. Det gör att ämnet har en universell kvalitet, som inte ens går att finna i konst eller vetenskap, där ”sanningar” är övergående.

Någon påstod att matematiker är de lyckligaste människorna – håller du med?

– Oh yes! Det är visst Cedric Villani, en annan matematiker, som inleder sina föreläsningar med en lista från Time magazine, om hur lyckliga människor med olika yrken är. Matematiker var i topp! Och jag tror inte att någon matematiker är överraskad. Det är så spännande att arbeta med något som har så djup och universell mening. Det är hårt jobb, men när man väl gör ett genombrott ger det en djup tillfredsställelse som består länge.

Marcus du Sautoy är professor i matematik vid universitetet i Oxford. 2010 tilldelades han Order of the British Empire för Services to science. Han har skrivit flera populära böcker om matematik och är ofta presentatör i BBC.

Här kan du se en Ted talks-föreläsning av Marcus du Sautoy.

Alla artiklar i temat Skön matematik (6)

ur Lärarförbundets Magasin