Ingår i temat
Skön matematik
Läs senare

”Naturen vimlar av derivator”

Att arbeta en hel natt på hur hon ska beskriva en matematisk formel i en bok – och sedan plötsligt komma på lösningen. Det kan vara skönhet i matematik för författaren Kristin Dahl.

19 Jan 2016
”Naturen vimlar av derivator”
Illustration: Clara Terne

Hon började läsa matematik vid Uppsala universitet men kände sig främmande för den.

– Jag förstod inte ett ljud av vad de sysslade med!

Så Kristin Dahl slutade med matematiken och återupptäckte den först långt senare, som vetenskapsjournalist på Forskning & Framsteg. Hans Wallin, professor i matematik i Umeå, frågade henne varför det stod så lite om matematik i tidskriften: ”Det är synd, för naturen vimlar ju av derivator”.

– Då klack det till i mig: derivator hade jag varit hyfsat duktig på att räkna i skolan – men inte hade jag sett dem i naturen, säger hon.

Det blev en aha-upplevelse som fick henne att börja undersöka vad matematik egentligen är och att så småningom skriva ”den bok som inte fanns”. Med Den fantastiska matematiken ville hon minska avståndet mellan matematiker och lekmän.

– Mina böcker handlar mycket om min egen glädje i att upptäcka matematiken! Att den går att använda på vår natur, som ju ändå är rätt svårbegriplig för oss – det är ett slags skönhet.

Hon tror att skönhet i matematik kan vara väldigt olika saker för olika människor. Hon kan tycka att det är överreklamerat att tala om skönhet hela tiden, men att det är viktigt att åtminstone lärare har fått uppleva den.

– För just matematiker tror jag att det vackra är att kunna hitta så enkla formler som möjligt för något komplicerat.

Kristin Dahl tar Newtons gravitationslag som exempel och visar en bild på två planeters banrörelser: massan hos ett föremål gånger massan hos ett annat, dividerad med avståndet dem emellan i kvadrat, allt gånger en konstant, ger gravitationen.

– Den formeln gäller för hela universum och med den kan man räkna ut minsta dammkorns beteende och mest avlägsna stjärnas.

– Det är egentligen oerhört att man kan beskriva rörelser för föremål som vi inte ens ser till vardags, och det så enkelt – det är klart att det är vackert! Jag tror inte ens att jag förstod hur vackert det var, när jag skrev om det. Det har tagit mig några år att förstå.

Skönhet och glädje kan också vara att sitta och räkna en hel natt, som hon gjorde för att i en bok bäst beskriva hur man blir miljonär på tjugo dagar – en uppgift som bygger på ”den starka 2:an”, att dubblera.

– Jag blev så lycklig när jag hittade sambandet och formeln – även om andra har gjort det förut.

Kristin Dahl tar gärna upp talföljder som Fibonaccis, eftersom den innehåller så mycket – matematik, natur, konst, arkitektur … Talserien är ju en mänsklig konstruktion, men finns samtidigt i naturen, till exempel i kottars höljen och solrosors fröställningar.

– Man kan verkligen förstå dem som säger att Gud var matematiker.

Redan som gymnasist tyckte Kristin Dahl om konst och rev ur tidningsbilder av bland andra den abstrakte konstnären Piet Mondrians verk. Han började med att måla av träds grenverk och förenklade bilderna alltmer, tills det bara återstod räta linjer och rena färgytor. Piero della Francesca är en annan favorit, 1400-talsmålaren som var en pionjär för perspektivläran och skrev en lärobok om den.

– Men inte såg jag kopplingen till matematik då – men kanske var det ett slumrande matematiskt sinne som upplevde det, omedvetet.

Hon tror att det är betydelsefullt att väldigt tidigt i skolan visa eleverna att det finns möjligheter att göra annorlunda, roliga saker inom matematiken. Att det inte bara är vardagligt tragglande, även om det också är viktigt och nödvändigt.

– En och annan aha-upplevelse ska man få som belöning!

Kristin Dahl är filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet, vetenskapsjournalist och författare till en rad böcker om matematik för både barn och vuxna, bland dem Den fantastiska matematiken och Matte med mening, tänka tal och söka mönster.

Alla artiklar i temat Skön matematik (6)

ur Lärarförbundets Magasin