Läs senare

Så enkelt blir eleverna stjärnor på nätet

Att skapa en klassrumsblogg är inte svårt. Det finns många sajter där det är helt gratis, och den som använder svenska Webbstjärnan kan till och med vinna pengar.

13 Okt 2014
Så enkelt blir eleverna stjärnor på nätet
Foto: Olivia Jeczmyk

En blogg där läraren lägger ut kluriga matteuppgifter. En julkalender med 24 experiment i videoform. En interaktiv sajt som visar hur mycket energi en solpanel skapar.

Det finns gott om kreativa exempel på hur lärare och elever runt om i Sverige använder sig av internet.

– Många lärare tror att det är svårt att skapa sajter och bloggar, men så behöver det inte vara, säger Kristina Alexanderson på Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Stiftelsen ligger bakom skolsatsningen Webbstjärnan, där lärare och elever får hjälp att ta steget ut på nätet.

Webbstjärnan består av två delar. För det första kan alla svenska skolor utan kostnad publicera sin blogg eller sajt här. En lärare kan med andra ord använda tjänsten för att publicera material och lägga ut övningar, men eleverna kan också använda den för exempelvis ett projektarbete. Till skillnad från andra gratistjänster har Webbstjärnan ingen reklam, och användarna får även fri support och tillgång till utbildning i allt från programmering till källkritik.

– Som lärare kan man få mycket hjälp från oss, konstaterar Kristina Alexanderson.

För det andra är Webbstjärnan en tävling. Alla elever som deltar får ett diplom, och vinnaren belönas med 20 000 kronor. Förra året deltog 65 000 elever, och det kom in bidrag inom alla skolämnen.

Pengarna som finansierar allt det här kommer från den årsavgift som Stiftelsen för internetinfrastruktur tar ut från alla som har en se-adress. Stiftelsens syfte är att främja internets utveckling, och att satsa på skolorna är en viktig del i det här arbetet.

Kristina Alexanderson understryker också att internet är till en stor pedagogisk hjälp.

– Den största vinsten är att du som lärare synliggör vad ni gör i skolan, säger hon.

I vanliga fall har ett skolarbete bara en mottagare, och det är läraren. Genom att lägga ut exempelvis ett projektarbete på nätet blir det däremot tillgängligt för föräldrar och andra intresserade, och uppgiften blir på så sätt mer realistisk.

En annan poäng är att lärarna kan lära av varandra. Genom att titta på vad andra har gjort går det att hitta inspiration för sin egen undervisning.

Webbstjärnan startade 2008, och hittills har flera hundratusen elever deltagit.

– Vi har fått otroligt positiv respons, säger Kristina Alexanderson. Det märks att både lärare och elever gillar det.

Tävlingen – steg för steg

1. Gå in på www.webbstjärnan.se och klicka på Anmäl lag. Välj om du är lärare eller elev och fyll i alla uppgifter. Observera att anmälan sker i flera steg, och att det är viktigt att du följer instruktionerna noga.

2. Ni får nu utan kostnad en egen sajt/blogg och en se-adress. Den är giltig under det år som bidraget deltar
i tävlingen.

3. För att lägga in text, bilder och video används ett system som kallas för WordPress. Det kräver inget speciellt program, utan ni använder den vanliga webbläsaren. På Webb­stjärnans sajt finns information om hur man gör rent praktiskt.

4. Det ställs ett antal krav för att delta i tävlingen, till exempel att Webbstjärnans logotyp finns på förstasidan. Däremot måste sajten inte ligga hos Webbstjärnan. Om skolan redan har en egen sajt går det också bra.

5. Sista anmälningsdag för att delta i tävlingen är den 28 februari 2015. Bedömningen påbörjas den 15 mars och prisutdelning sker den 11 maj.

Kristina Alexanderson är chef för internet i skolan vid Stiftelsen för internetinfrastruktur. Hon är en av tre personer som jobbar med Webbstjärnan.

Fem andra gratis­vägar ut på nätet

 • Blogger är Googles kostnadsfria bloggtjänst. Den finansieras med reklam. www.blogger.com
 • Blogg.se är en svensk sajt för att publicera sin egen blogg.
  www.blogg.se
 • Google Sites ger dig en gratis och reklamfinansierad sajt.
  sites.google.com
 • Wikispaces är en engelskspråkig sajt där lärare och elever utan kostnad kan skapa enkla sajter.
  www.wikispaces.com
 • WordPress är ett verktyg för att skapa sajter eller bloggar. Det är gratis, men ni måste ha tillgång till ett webbhotell. www.wordpress.org

ur Lärarförbundets Magasin