Läs senare

Så gör du en digital kunskapsbank

Varför uppfinna hjulet mer än en gång? Har du tagit fram ett bra material sparar du tid på att använda det igen. Här är tio tips på hur du skapar en digital kunskapsbank från olika källor.

09 Mar 2015

Foto: Olivia Jeczmyk1 Skanna gamla dokument …

Många sparar gammalt material på papper, men det finns alternativ till mappar, pärmar och osorterade högar. Genom att koppla en skanner till datorn går det enkelt att göra papper till digitala filer.

Det finns separata skannrar, men ett billigare alternativ är en multifunktionsskrivare. Det är en skrivare där skanner och kopiator är inbyggd, och de säljs för så lite som 400 kronor.

2… och gör om dem till text

När du skannar ett dokument sparas det som en bild. Du kan med andra ord inte söka efter ord, och du kan inte kopiera text till ett ordbehandlingsprogram. För att göra det måste du skaffa ocr-program (optical character recognition) som gör om bilden till en text.

Ett enkelt ocr-program brukar ingå när du köper skrivaren, och annars går det att gratis omvandla bilder till text på sajter som I2ocr (www.i2ocr.com). Vill du få bättre kvalitet på textigenkänningen kan du använda proffsprogram som Abbyy Finereader (finereader.abbyy.com). Det kostar ungefär en tusenlapp.

3 Lagra filerna smart

De filer du skannar kan du spara i mappar på hårddisken. Med begripliga namn och en enkel mappstruktur blir de lätta att hitta. Ett annat alternativ är att använda anteckningsprogrammet Onenote, som ingår i Microsoft Office, eller gratistjänsten Evernote (evernote.com). Du samlar alla dokument på samma ställe och du kan slå ihop dem till anteckningsböcker.

Det finns även en inbyggd ocr-funktion som gör att dina anteckningar blir sökbara, trots att de är upplagda som bilder.

4 Öppna gamla texter

Du som vill återanvända gamla digitala dokument har säkert upptäckt att de kan vara svåra att öppna. Olika filformat gör att ditt program inte alltid kan kan läsa gamla dokument.

En enkel lösning är att konvertera filerna till ett nyare format. Det här gör du gratis online på sajter som Online Convert.

(www.online-convert.com).

5 Spara sajter

Om du hittar en intressant text på internet finns det olika sätt att spara den. Du kan kopiera texten till ditt ordbehandlingsprogram eller spara hela sajten genom att högerklicka på den och välja Spara som.

Du kan också använda gratistjänsten Pocket (getpocket.com). Vad den gör är att bara spara själva texten – utan reklam och menyer. För att göra det här registrerar du dig och installerar ett tillägg till datorns webbläsare.

När du ser en intressant sajt klickar du på den Pocket-ikon som har dykt upp i webbläsaren. Nu sparas själva texten på Pockets servrar, och du kan sedan läsa den via webbläsaren eller via en app i telefonen. Du kan sedan spara texten på din hårddisk.

6 Spara dina bilder

Ibland vill man använda gamla foton i undervisningen, och precis som textdokument går de att digitalisera med en multifunktionsskrivare. Har du gamla dia­bilder eller negativ säljs det även speciella dia-/negativskannrar för några hundra­lappar på till exempel Kjell & Co och Clas Ohlson. Det går även att skanna en bild med telefonens kamera. En smart gratisapp som även rätar upp, beskär och förbättrar bildkvaliteten heter Heirloom. Den finns både för Android och Iphone (www.heirloom.net).

7 Digitalisera gamla band

Om du vill återanvända gamla video- och kassettband så är även dessa möjliga att digitalisera. Det är dock lite krångligare än att skanna bilder. Skaffa en liten adapter och koppla in din gamla bandspelare till datorn via usb-ingången. Med hjälp av det program som ingår när du köper adaptern förvandlas sedan bandet till en digital film eller ljudfil. Adapter och program kostar några hundralappar, och säljs på butiker som Kjell & Co och Clas Ohlson.

8 Spara Youtube

Du som använder Youtube i klassrummet vet hur irriterande det är om klippet plockas bort. Det går dock enkelt att spara med en gratistjänst som Keepvid (www.keepvid.com). Kopiera bara adressen till Youtube-klippet och klistra in den på sajten så får du en fil som du kan spara.

Keepvid är fullproppad med reklam, så se till att inte klicka på en reklamlänk. Tänk också på att allt som ligger på Youtube inte är lagligt att spela upp i klassrummet!

9 Spela upp all video

Ett problem med att ha videofiler i sin kunskapsbank är att de sparas i många olika format. Det är med andra ord inte självklart att du lyckas spela upp filen i det program som ingår i datorn. Ett bättre alternativ är att ladda hem videospelaren VLC Media Player (www.videolan.org/vlc), som klarar de flesta format. Programmet är gratis och finns för både Windows och Mac.

10 Nå banken överallt

Vill du komma åt din kunskapsbank både hemma och i skolan kan du använda Microsofts gratistjänst Onedrive (http://onedrive.live.com). Du registrerar dig som användare och installerar ett speciellt program på din dator. Nu skapas en speciell Onedrive-mapp på din hårddisk, och allt du lägger här kopieras automatiskt till Microsofts serverdatorer. Du kommer nu åt materialet överallt via valfri webb­läsare – eller genom att installera Onedrive-programmet på alla dina datorer.

Med en molntjänst som Onedrive kan du även dela filer med kollegor och elever.

ur Lärarförbundets Magasin