Läs senare

Tio IT-tips för laglydiga lärare

Visst kan det vara frestande att bryta mot lagen för att göra undervisningen bättre, men det är faktiskt onödigt. Det finns många smarta sätt att använda tekniken – helt lagligt.
Origo hjälper dig att hitta rätt i upphovsrätten!

14 Mar 2016
Tio IT-tips för laglydiga lärare
Illustration: Spektra

Det är lätt att bli en IT-brottsling i klassrummet. Många saker som lärare gör strider nämligen mot lagen.

Att visa Youtube i klassrummet kan exempelvis vara frestande, men om klippet är utlagt utan upphovsmannens tillstånd är det inte tillåtet. Du kan inte heller plocka bilder från internet till klassens sajt eller blogg.

Det finns dock alternativ till att bryta mot lagen utan att eleverna blir lidande. Här är tio IT-tips på vad en laglydig lärare faktiskt kan göra.

 

1 Skanna tidningar…

Har du hittat en intressant artikel i en vetenskaplig tidskrift? Skrev morgon­tidningen något spännande som du vill dela med dina elever? Inga problem!

Alla kommunala skolor och de flesta friskolor har ett avtal med organisationen Bonus Copyright Access. Avtalet gör det tillåtet att dela artiklar med eleverna – och det spelar ingen roll om du skannar eller kopierar. Det är också tillåtet att distribuera kopiorna digitalt. Det finns dock två viktiga begränsningar:

Om du delar materialet digitalt måste du använda skolans nätverk eller någon annan låst tjänst som bara eleverna kommer åt. Du kan med andra ord inte lägga det öppet på skolans blogg.

Du får dessutom max kopiera 15 A4-sidor (eller motsvarande) per sajt eller tidning. För papper är gränsen dessutom 15 procent av en tidning. Maxgränsen beräknas per elev och termin.

Läs mer på www.bonuscopyright.se.

 

2… och böcker

Avtalet med Bonus Copyright Access ger dig även rätt att skanna och dela böcker. Här gäller dock samma reservationer som för tidningar – och det finns ett förbud mot att kopiera ur övningsböcker. Du får inte heller skanna så mycket att det ersätter inköpta läromedel.

 

3 Använd Wikipedia

Nätuppslagsverket Wikipedia, www.wikipedia.org, och liknande tjänster är fria att använda i undervisningen.
De styrs nämligen av något som kallas för ”creative commons”, vilket betyder att materialet får användas relativt fritt.

 

4 Titta på tv…

Ett alternativ till att visa Youtube-­klipp är att gå till originalkällan. Tv-kanaler som SVT, www.svtplay.se, låter dig exempelvis visa deras tv-program i klassrummet.

Det enda kravet är att det är ett slutet sällskap. Det är med andra ord fritt fram att visa SVT-program för klassen, men ni kan inte bjuda in föräldrarna till en filmkväll i aulan.

 

5… och föreläsningar

Även de stora föreläsningssajterna tillåter att du visar deras videoklipp i klassrummet.

Det här gäller exempelvis amerikanska Ted talks, www.ted.com, de svenska Nobelföreläsningarna, www.nobelprize.se, och Nasas rymdfilmer, www.nasa.gov.

 

6 Länka fritt

Att länka till intressanta sidor på nätet kan du göra utan begränsningar. Det finns inget maxtak och du kan göra det öppet på er blogg eller sajt.

Däremot får du inte direktlänka utan upphovsmannens tillstånd. Det betyder att du inte kan lägga in ett videoflöde direkt på skolans sajt. I stället måste ni lägga in en länk som öppnar videoklippet hos upphovsmannen.

 

7 Presentera fritt

När du ska göra Powerpoint-presen­tationer för din undervisning kan du lägga in text och bild från tidningar, böcker och sajter. Det här är tillåtet i Bonus Copyright Access-avtalet (se ovan).

Däremot får du inte sprida en sådan presentation utanför klassen. Om du tänker lägga ut filen på skolans sajt bör du i stället använda material som inte är skyddat av upphovsrätten (se nedan).

 

8 Använd fria foton…

Grundregeln för bilder är att du måste ha upphovsmannens tillstånd för att publicera dem på internet. Lyckligt­-
vis finns det bilder som är helt fria att an­­vända. Många människor lägger ut bilder och låter vem som helst använda dem. Precis som på Wikipedia används principen om creative commons.

En av de bästa sajterna heter Pixabay, www.pixabay.com. Här finns både bilder och videor av hög kvalitet.

Morguefile, www.morguefile.com, och Wikimedia, commons.wikimedia.org, är två andra bra sajter. Det finns också många fria bilder på fototjänsten Flickr, www.flickr.com/creativecommons. Behöver du illustrationer finns mycket på Open Clipart,www.openclipart.org.

 

9… och fritt ljud

Om du eller eleverna vill göra publika videofilmer bör ni använda musik och ljudeffekter som är upphovsrättsfria. Även detta finns gratis på nätet.

Freesound, www.freesound.org, och Soundbible, www.soundbible.com, är två av de bästa sajterna.

10 Kör rätt program

Många populära datorprogram får enligt användarvillkoren bara användas privat. För annan användning måste du köpa de betydligt dyrare pro-­licenserna eller speciallicenser som är till för utbildningssektorn.

För den som inte vill oroa sig finns så kallade open source-program. Dessa är fria att användas av alla. Kontorspaket Libre Office, www.libre­office.org, kan exempelvis ersätta Microsoft Office och fotoprogrammet Gimp, www.gimp.org, gör samma sak som Photoshop. VLC Player, www.videolan.org/vlc, spelar upp video och Audacity används för ljud­redigering, www.sourceforge.net/projects/audacity.

ur Lärarförbundets Magasin